La fia-faia, les falles d’hivern per demanar que els dies creixin

La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus celebra amb diferents actes el segon aniversari de la declaració de les falles Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO

Descarregar Pdf

Xavier Pedrals, autor del llibre Fia-faia. La festa de falles nadalenca, ha explicat avui que aquesta festa té el seu origen en l’antic ritus del culte al sol com la resta de manifestacions d’aquestes característiques. “La diferència es troba en el moment de celebració, unes a l’estiu i les altres a l’hivern, perquè la fia-faia servia per demanar que els dies deixessin de ser curts i creixessin amb més hores de sol”. La presentació del llibre ha tingut lloc en el marc del segon aniversari de la declaració de les festes del foc Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, que la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL) ha celebrat amb diferents actes al llarg del dia.

El llibre presentat és complementari a un altre, La Fia-faia, ancestral, màgica, única, del mateix autor, que és membre de l’Associació de la Fia-faia i arxiver de l'Arxiu Comarcal del Berguedà. Pedrals ha comentat que “des de feia temps, volíem disposar d’un text rigorós, comprensiu, didàctic i il·lustrat de la nostra festa”. Així, les 90 fotografies que acompanyen l’edició, majoritàriament de Manel Escobet, han estat escollides d’entre més de 4.000 imatges i “esdevenen un suport visual immillorable a les diferents explicacions proposades”.

La directora de la Càtedra i professora de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, Sofia Isus, que ha escrit el pròleg del llibre, n’ha destacat “la lectura agradable i entenedora” i el fet que “suposa una aportació remarcable al futur que volem per a les nostres festes, entre altres coses, perquè està fet amb molt rigor i està molt ben documentat”. La fia-faia, que se celebra a Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola, és Festa Patrimonial d’Interès Nacional de Catalunya, juntament amb les falles d’Isil, per la seva antiguitat i continuïtat en la celebració.


Altrament, Matiu Fauré, membre de l'associació Eth Ostau Comengés, ha comentat l’audiovisual sobre les festes del foc a Comenge-Varossa que s’ha presentat a continuació. El material audiovisual, inèdit, explica el desenvolupament de les festes, la preparació i la crema de l’har i aporta el testimoni d'un participant. Durant tot el dia també s’ha pogut veure, al vestíbul de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, una exposició fotogràfica de la festa de la fia-faia.