TRANSFERÈNCIA

 Descarregar Pdf

Materials didàctics relatius a l’ós bru dels Pirineus

En el marc del grup de recerca COMPETECS i sota el paraigües d'aquesta càtedra, ambdós de la Universitat de Lleida, es du a terme la part educativa del projecte PirosLife sobre l'ós bru dels Pirineus. Es tracta d'una proposta adreçada a les escoles de tot Catalunya amb la finalitat que els nens i les nenes desenvolupin l’esperit crític i la sensibilitat en relació amb la natura. Aquesta proposta, arrelada a les valls pirinenques, s’estructura en quatre grans àmbits destinats a l’ensenyament-aprenentatge per fomentar la transició cap a una societat més coneixedora de la riquesa del patrimoni natural i social del Pirineu: l’ós brul’hàbitat pirinenc, l’espai compartit, la cultura i el patrimoni.

Exposició Festes del Foc als Pirineus al Centre de Cultures de la Universitat de Lleida

Del 1/12/2016 al 14/01/2017. Comissariat de la Generalitat de Catalunya.

Amb motiu del primer aniversari de la declaració per part de la UNESCO de les Festes del Solstici d’Estiu als Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL va promoure l’exposició “Festes del Foc als Pirineus” en el marc de la pròpia universitat.

Model de Salvaguarda per a la festa de les Falles, Haros i Brandons

La resolució positiva per part de la UNESCO pel que fa a la incorporació de les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, va atorgar un reconeixement internacional a la tradició. Ara cal, però, salvaguardar-la, és a dir mantenir-la viva sense reduir la seva funció o valor social. És per aquest motiu que la càtedra està treballant en l’elaboració d’un model que estableixi unes pautes per a la conservació sostenible de les Falles, Haros, Halhes i Brandons. 

PRESENTAT A:

II Simposi Internacional Focs festius a la Mediterrània, Reus, 26, 27 i 28 de maig de 2017

X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, Queralbs, 29, 30 setembre de 2017

I Congrés Internacional INDEST. Desenvolupament Social i Territorial, Lleida, 23 i 24 de novembre de 2017

Calendari 2017 dels pobles fallaires dels Pirineus

És una iniciativa de l’Associació Cultural de Municipis Fallaires i Entitats Municipals dels Pirineus, així com del conjunt de pobles inscrits a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, que té com a objectiu principal la promoció de la festa i la cohesió de la comunitat. La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus va assumir el seu desenvolupament i distribució. Feu clic per accedir al calendari.

Pròleg a càrrec de Sofia Isus al llibre Fia-faia. La festa de falles nadalenca de Xavier Pedrals i Manel Escobet (2017)

D’entre totes les festes fallaires dels Pirineus, la Fia-faia destaca pel fet de celebrar-se el dia del solstici d’hivern, és a dir, la nit de Nadal. És una tradició que es conserva des de fa segles als pobles de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà) i que a banda de ser inclosa a la candidatura de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya la va classificar com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

El juliol del 2017 en Xavier Pedrals i en Manel Escobet presentaren el llibre Fia-faia. La festa de falles nadalenca, el qual compta amb un pròleg escrit per la Sofia Isus, directora de la càtedra.

Projecte Gaial

GAIAL és un projecte Tècnic i Formatiu de desenvolupament rural, que neix amb l’objectiu d’activar el territori i per tant, sostenible i viable. Es tracta de generar emprenedors i emprenedores en una zona d’alta muntanya on és difícil assentar població jove. Implica la recuperació/ implantació de cultius adients per possibilitar l’aprofitament d’àrees agrícoles abandonades; creació de productes agrícoles transformats. La sostenibilitat econòmica, mediambiental i social és el factor clau d'aquest projecte.

   Darrera modificació: