Presentació

 

La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus -la qual compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI)-, va ser aprovada el 29 de juny de 2016 pel Consell de Govern de la Universitat de Lleida.

El seu objectiu principal és la salvaguarda del patrimoni immaterial pirinenc,  tot desenvolupant projectes d’investigació, accions educatives globals i tasques divulgatives, mesures que pretenen promoure el pensament crític i científic, així com esdevenir un garant per a la construcció de la identitat personal i social.

Vol contribuir al desenvolupament local i la promoció de programes que facin valdre el patrimoni intangible, col·laborant amb institucions del territori, organitzacions d’espais similars i altres universitats.

Las accions que s’hi duen a terme s’inclouen en tres àmbits: la festa de les Falles, Haros i Brandons, tot el que gira a l’entorn de l’Espai Natura i les (Per)Vivències culturals del Pirineu lleidatà.

 

Membres

Dra. Sofia Isus Barado

Professora titular del Departament de Pedagogia i Psicologia

sisus@pip.udl.cat

Doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Ha participat en diversos projectes de recerca competitius, així com en xarxes acadèmiques. És coordinadora del Màster en Psicopedagogia i membre del grup de recerca COMPETECS de la Universitat de Lleida. És vocal de l’Associació de Municipis Fallaires del Pirineu i vocal de la Comissió internacional que gestiona la salvaguarda de les Festes del Foc dels solsticis d’estiu als Pirineus.

Sra. Marcel·la Andreu Gasa

Professora associada del Departament de Filologia Catalana i Comunicació

mandreu@filcat.udl.cat

Professora associada de Comunicació i Periodisme Audiovisuals a la Universitat de Lleida. Llicenciada en Filosofia i Lletres, DEA en Lingüística Computacional i Màster en Tractament Informàtic del Llenguatge per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); especialitzada en Enginyeria de la Formació i Metodologies de la Formació en l’Empresa per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i postgraduada en Direcció de Comunicació per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Col·legiada al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Membre de la SEL, societat col·laboradora del CSIC.

Dr. Manel Ibáñez Plana

Professor titular del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sol

m.ibanez@macs.udl.cat

Doctor en Física per la Universitat de Barcelona. Ha sigut membre de diversos projectes d’investigació i iniciatives relacionades amb el medi ambient. És expert en didàctica de les Ciències experimentals, membre del grup COMPETECS, vicedegà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social i cap d’estudis del grau d’Educació Primària i Infantil de la Universitat de Lleida.

Dr. Marc Ballesté Escorihuela

Tècnic-investigador de la càtedra

marc.balleste@pip.udl.cat

Doctor en Història de l’Art per la Universitat de Lleida. Ha participat en varis programes de recerca competitius relacionats amb el patrimoni pictòric i ha realitzat una estada d’investigació al Warburg Institute de la University of London, així com a la Hispanic Society of America de Nova York. Té experiència en l’educació en el lleure i ha cursat el Màster en formació del Professorat d’Educació Secundaria, Batxillerat, FP i Ensenyança d’Idiomes a la UNIR.