Ja pots consultar el calendari de falles de la UNESCO d’enguany

Aquesta institució va reconèixer 63 pobles fallaires. La llista augmenta amb pobles que recuperen la festa amb criteris de salvaguarda

Descarregar Pdf
Calendari
Calendari Fallaire 2019

La Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus ha elaborat, amb el suport d’Ara Lleida, el calendari d’aquest any dels pobles fallaires reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat l’1 de desembre de l’any 2015.

Enguany, als 63 pobles fallaires reconeguts per la UNESCO de les regions d’Occitània (França), Aragó, Catalunya i Andorra, s'hi sumaran 17 noves localitats que segueixen el protocol de salvaguarda de la festa celebrant la nit de falles. Gràcies a la feina desenvolupada per la Càtedra des de la proclamació de Patrimoni de la Humanitat i a la bona pràctica de les localitats pirinenques i de les seves associacions, la tradició de les falles dels Pirineus està essent una data assenyalada en els països fronterers i cada vegada són més els pobles que recuperen la tradició fallaire, en alguns desapareguda durant anys però encara viva en la història dels indrets.

Així, el passat any van ser set els pobles que es van sumar a la baixada de falles, mentre que aquest any s’hi sumaran un total de 17 localitats.

 

Les Falles, Haros i Brandons celebren el tercer aniversari de la Declaració de Patrimoni Immaterial de la UNESCO

La Càtedra treballa per definir un model de salvaguarda i dona suport a la creació d’una Associació Fallaire Internacional per mantenir la tradició a la llista representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus, altrament falles, haros i brandons, celebra avui el tercer aniversari de la Declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Les tradicions que formen part de la llista representativa de la UNESCO se sotmeten cada cinc anys a una avaluació per constatar que la festa continua vigent i que s’estan duent a terme accions perquè aquesta no es perdi així com per demostrar que no s’ha pervertit. Per aquest motiu, la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus està treballant per acabar de definir i avaluar un model de salvaguarda de falles, haros i brandons i aposta per la creació d’una Associació Fallaire Internacional, que prevegui una comissió de salvaguarda d’aquesta tradició, segons ha manifestat la seva directora, Sofia Isus.

+INFO

 

PIROSLIFE · L'ÓS BRU DELS PIRINEUS

Projecte

En el marc del grup de recerca Competecs i sota el paraigües d'aquesta càtedra, ambdós de la Universitat de Lleida, es du a terme la part educativa del projecte PirosLife sobre l'ós bru dels Pirineus. Es tracta d'una proposta adreçada a les escoles de tot Catalunya amb la finalitat que els nens i les nenes desenvolupin l’esperit crític i la sensibilitat en relació amb la natura. Aquesta proposta, arrelada a les valls pirinenques, s’estructura en quatre grans àmbits destinats a l’ensenyament-aprenentatge per fomentar la transició cap a una societat més coneixedora de la riquesa del patrimoni natural i social del Pirineu: l’ós bru, l’hàbitat pirinenc, l’espai compartit, la cultura i el patrimoni.

Podeu seguir-ne l'actualitat al web, blog educatiu, facebook i twitter.